Wordt whisky ingeruild voor jenever?

0
1421

Verovert jenever binnenkort de internationale markt? Graanstokerijen zijn al jaren druk om het witte drankje op de kaart te zetten. Iets waar onze zuidelijke buren wel in slaagden met distillaten zoals au de vie, calvados en grappa. Maar de kaarten zijn nu anders geschud. De kwaliteit van jenever is verbeterd en menig hippe mixologist en bartender gaat ermee aan de slag.

Wordt het ondergeschoven kindje nu eindelijk de volgende hype? En hoe goed combineert jenever bij food? Ik ging langs bij een van de bekendste graanstokerijen in België Filliers en proefde hun premium jenevers.

Familiebedrijf Filliers

Filliers is al sinds 1880 in handen van de familie Filliers. De graanstokerij is nog een van de weinige warme stokerijen in België waar alle productieprocessen op een plek plaatsvinden.

Jenever warehouseIn hun warehouse komt de parfum van la part des anges je tegemoet. In rekken staan stapels Amerikaanse houten eikenvaten met jenever erin te rijpen. En daar was ik in geïnteresseerd. Want als je een verschil wil maken bij fijnproevers, dan zal het daarmee zijn. 

Ze (her)lanceren hun vijf premium graanjenevers waarvan vier Barrel Aged Genevers (gerijpte jenevers) van 8, 12, 17 en 21 jaar oud. Enkel natuurlijke ingrediënten worden gebruikt zoals mout, maïs en rogge. Het rijpen van de jenevers gebeurt nog steeds in traditionele koperen stookketels.  

Cocktails met jenever

De avond begon met het slurpen aan twee verschillende cocktails. De ene was gemaakt met hun jonge jenever en de andere met die van 8 jaar oud. Hoewel de eerste prima smaakte, was de cocktail met de 8 jaar oude jenever voller van smaak en daardoor voor mij interessanter.
Daarna werden de vier Barrel Aged Genevers gecombineerd met gerechten tijdens een foodpairingdiner.

Foodpairing

Hieronder kan je het menu bekijken met de foodpairings die werden gemaakt. 

De combinaties die ik eruit vond springen waren de wilde eend met een zalf van peterseliewortel en de Barrel Aged Genever van 12 jaar oud (de jenever heeft smaaktonen van vanille en kaneel).
De jenever en de crumble van framboos met de Barrel Aged Genever van 21 jaar oud (de jenever heeft een kruidige smaak met tonen van pure/donkere chocolade, karamel en rijpe sinaasappel).

"Elke gerijpte jenever heeft zo een eigen pallet aan smaaktonen waardoor je met meerdere gangen een interessante foodpairing kunt samenstellen."
Sarah Puozzo
Culinair schrijver

VWhisk(e)y inruilen voor gerijpte jenever?

Hoewel jenever soms nog kampt met een stoffig imago en de kwaliteit in het verleden soms te wensen achter liet, is dit premium distillaat klaar om fijnproevers te overtuigen. De Barrel Aged Genevers van Filliers zijn van een dergelijke goede kwaliteit die je kan vergelijken met de betere Single Malt whisk(e)y’s.
Via een poll op Instagram vroeg ik whiskyliefhebbers hun favoriete drankje een keer in zouden willen ruilen voor een Barrel Aged Genever. 96% van de liefhebbers had dit er graag voor over. De markt is alvast klaar voor (gerijpte) jenever. Jij ook? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here