Top 10 Belgische gerechten

0
12036
Mosselen in een pan

De Belgische keuken kent heel wat smaakvolle gerechten. We hebben een top 10 van klassieke Belgische gerechten voor je geselecteerd. Hoeveel ken jij er uit de lijst? 

1. Mosselen met friet

Voor mosselen met friet ga je richting de Belgische kust, want daar wordt het Belgische gerecht het lekkerste klaargemaakt met verse mosselen uit de zee (en vergeet niet het uitzicht dat je erbij krijgt). Je kan ze natuur bestellen. Dan worden ze klaargemaakt met wat boter, selder(ij) en ui. Je kan ze ook bestellen met witte wijn of Belgisch bier. Genoeg heerlijke variaties. De mosselen worden geserveerd met verse frietjes en mayonaise of mosselsaus (mosselsaus wordt gemaakt op basis van mayonaise met witte wijnazijn en mosterd). 

2. Luikse balletjes

Tel jij ook altijd stiekem of je evenveel gehaktballetjes hebt gekregen als je buur? Deze Luikse balletjes of in het Frans boulets Liégeois drijven in heerlijke Luikse siroop van appel en peren. Ze zijn zo lekker, dat je er maar meteen voldoende van klaar moet maken. Dit Belgische gerecht wordt vaak geserveerd bij aardappelpuree of frietjes. Maar je kan ze ook serveren als hapje bij een aperitief/borrel. 

3. Belgische stoofvlees

 
Nederlanders noemen het Belgische draadjesvlees, maar Belgen noemen het gewoon Belgische of Vlaamse stoofvlees of stoverij. Een langzaam gegaard stoofpotje met bier, een boterham met mosterd en een bouquet garni. De volgende dag smaakt dit Belgische gerecht het lekkerste. Maak er verse frietjes of aardappelpuree bij klaar en je hebt een koningsmaal.
 

4. Stoemp

 
Stoemp is een bord met gestampte aardappelen en een of meerdere groenten. Het zou eerst in Nederland gezien zijn waar het stamppot heet, daarna werd het ook in België klaargemaakt. In Nederland heet het stamppot, van het werkwoord stampen. Stoemp is ook stampen of een duw geven in het dialect, vandaar de naam. Het werd vroeger vooral door de armere bevolking klaargemaakt, maar nu vind je het zelfs bij de betere Belgische restaurants. De stoempkoning in België is de Brusselse chef Albert Verdyen die er ook enkele kookboeken over uitbracht. 

5. Paling in’t groen

 
Met de klassieker paling in’t groen nemen we je mee naar de Scheldestreek in Oost-Vlaanderen. De Paling wordt klaargemaakt in een saus met verschillende groene kruiden zoals kruizemunt, waterkers en salie. 
 

6. Witloof uit de oven

 

Witloof of witlof uit de oven is een klassieker waar de groente gekookt wordt en daarna gerold wordt in een plakje ham, overgoten met bechamelsaus en rijkelijk bedekt met geraspte kaas. Hoe lekker we dit gerecht willen presenteren, niet iedereen is gek op gekookte witloof. Hou je er wel van? Witloof is heel het jaar verkrijgbaar, maar smaakt het lekkerste op koude dagen. 

7. Vol-au-vent

 

Deze klassieker wordt vaak met een krokant vidée geserveerd (bladerdeegkoekje). Het wordt ook koninginnenhapje genoemd en wordt klaargemaakt met onder andere kip, champignons en bechamelsaus. Vaak wordt het geserveerd als voorgerecht in een of als hoofdgerecht met frietjes…en groene salade, kwestie van het een beetje gezond te laten uitzien.

8. Garnaalkroketten

Garnaalkroketten zijn het leukste als je ze bestelt in West-Vlaanderen waar de ‘g’ meer als een ‘h’ wordt uitgesproken. Maak je geen zorgen, hoewel het anders klinkt krijg je dezelfde heerlijke gefrituurde kroket op je bord als elders in België. Het wordt vooral als voorgerecht geserveerd met wat citroen en brood. 

9. Gentse waterzooi

 

Wanneer je in Gent bent, dan moet je Gentse waterzooi proeven. Een heerlijk gerecht vol van smaak dat klaargemaakt wordt met groenten, aardappelen, room en kip. Het is dus een bonte soep dat lekker vult. 

10. Asperges op z’n Vlaams

 
Van april tot eind juni is het aspergeseizoen. De tijd om de klassieker uit de middeleeuwen klaar te maken: asperges op z’n Vlaams. Het is verrassend eenvoudig klaar te maken met gegaarde asperges, hardgekookte eieren, peterselie en een flinke klomp boter. 
 

 

"Welke Belgische gerechten horen volgens jou ook in de top-10? Laat het weten in een reactie hieronder!"

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here