Stadskookboek Amsterdam

0
1413
Stadskookboek Amsterdam

De redactie van Eten bij de buren was aanwezig op de voorstelling van “Stadskookboek Amsterdam”. Culinair journalist Mara Grimm en fotograaf Liselore Chevalier gingen voor het boek op zoek naar het beste wat gastronomisch Amsterdam te bieden heeft. Niet de inmiddels-gaargekookte-toeristische-trekpleisters, maar pareltjes waar bourgondische Amsterdammers zelf graag naartoe gaan. 

De voorstelling vond plaats in Eetsalon Van Dobben. Deze snackbar (we geven toe dat eetsalon wel leuk gevonden is) is gekend bij alle locals gezien dit dé plek is waar iedere familie dé eerste Nederlandse croquette ging kopen. Het is een mooi voorbeeld van een adresje dat in het boek terug te vinden is. Want een broodje kroket moet je gewoon achter je kiezen hebben gehad voor je Amsterdam weer verlaat. 

Grote diversiteit

Amsterdam is rijk aan verschillende culturen, dus naast gerechten klaargemaakt met producten van Nederlandse bodem door sterrenchef Joris Bijdendijk van het Rijks, serveert Sardijnse chef Roberto Mura van Salvatorica de authentieke Italiaanse keuken en geniet je in de Couscousbar van ondernemers Nadia Zerouali en Samira Dahmani van de Marokkaanse keuken zoals die van oudsher wordt bereid.

Recepten

Je kan ook thuis aan de slag met recepten die in het boek staan van gerechten die je in Amsterdam kunt proeven. Het zijn recepten van chefs en dat merk je misschien wel aan de lange lijst van ingrediënten die je nodig hebt. Heerlijk is het gerecht wel, maar je zal er wat voor in huis moeten halen. 

Verschillende wijken

Het boek gaat gelukkig verder dan de gekende paden. De hoofdstad is groot en telt populaire maar ook minder populaire wijken. De auteur geeft voor alle wijken advies waar je lekker kunt eten. Fijn want de leuke horecazaken in de stad schieten als paddenstoelen uit de grond, en die worden steeds vaker op minder gekende plekken geopend. 

Lijstjes

Voor als het even wat sneller moet (en de lekkere trek opeens opsteekt), vind je in het boek ook lijstjes. En daar zijn we allemaal stiekem gek op, toch? De 10 x beste patisseriezaken of -als het wat caloriearmer moet- de 10 x healthy freaks adresjes; ze staan handig aangegeven.

Dus…

In het stadskookboek Amsterdam vind je interviews met chefs, culinaire adressen en ook recepten. De vormgeving en de foto’s zijn mooi en geven een heerlijke sfeer weer. De teksten zijn leuk en lezen als een roman weg. Het zijn soms leuke verhalen of dialogen tussen de klant en het winkelpersoneel waardoor je het gevoel hebt daar echt aanwezig te zijn. 

Het boek is te koop voor € 24,99.
"Met dit boek ontdek je Amsterdam buiten de bewandelde toeristische paden. Het leidt je naar de beste gastronomische plekken gekozen door locals. De mooie vormgeving en de leuke teksten maken het boek ook aangenaam om te lezen. Een aanrader als je als fijnproever de hoofdstad wil ontdekken als een echte Amsterdammer."
Sarah Puozzo_Hoofdredacteur Eten bij de bure
Sarah Puozzo
Eten bij de buren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here