Njam! Tv-chef Dagný Rós zet haar IJslandse roots weer in de kijker. Niet alleen maar door authentieke recepten te delen in haar nieuwste boek, maar ook door een pop-uprestaurant met buitenbar te openen tot en met 15 december. Speciaal hiervoor is de IJslandse topchef Gíslí Matt naar Antwerpen afgereisd om te koken in de keuken van de Leopold De Waelplaats. Een unieke kans om de smaken van IJsland te ontdekken op gastronomisch topniveau. Wij gingen langs voor een voorproefje.

Dagny Roots

Nordische chef

Dagný Rós kwam dertien jaar geleden naar België en ging aan de slag als chef. Eerst in haar eigen restaurant en later als tv-chef bij Njam! en als cateraar. De chef met Nordische look en accent wist al menig fijnproever te overtuigen van de IJslandse specialiteiten.

De smaken van IJsland

Onlangs bracht ze haar boek Roots uit waarvoor ze terugging naar IJsland om de diepgewortelde smaken van het eiland te ontdekken.Dagny boek RootsEen boeiende roadtrip die meer opleverde dan recepten voor haar boek. Ze ontmoette er ook topchef Gíslí Matt die graag het beste van de IJslandse keuken in België op de kaart wilde zetten. Deze topchef heeft zijn sporen op het eiland al lang verdiend met zijn populaire restaurant Slippurinn en barfood in Skàl in Reykjavik (Bib Gourmand vermelding).

Pop-uprestaurant Roots

Zo ontstond het idee om twaalf dagen het IJslandse pop-uprestaurant Roots by Dagný Rós te openen aan de Leopold De Waelplaats 10 in Antwerpen. En hoewel zij meestal in dampende potten staat te roeren neemt ze voor het eerst de rol aan van gastvrouw. Chef Gíslí Matt bereid een vast zesgangenmenu – met dieetwensen- voor in het restaurant en enkele gastronomische barfoodgerechten voor de buitenbar.

"Het is een bijzondere kans om de authentieke Nordische keuken op topniveau te ontdekken hier in Antwerpen. De pure smaken en geuren van de gerechten, brengen je even naar het woeste noorden"
Sarah Puozzo
Culinair schrijver

IJslandse gerechten

Maar welke gerechten kan je verwachten? In de IJslandse keuken worden vooral lokale producten gebruikt zoals verschillende soorten vis, lamsvlees, boter en zuivel. Roken en fermenteren zijn dan weer populaire bereidingswijze.

Dit zijn enkele topgerechten die wij geserveerd kregen:

Traditioneel gepekeld en koud gerookt lamsvlees met aardpeer, geitenkaas en schorseneer. Vergelijk het met een carpaccio 2.0 waar de typische lamsvleessmaak is getemperd door het pekelbad. 

Knolselder met botersaus en forelkuit. Een pareltje als vegetarisch gerecht waarin je absoluut geen vlees mist. De typische botersmaak uit de IJslandse keuken is een reden om je dieet vandaag met veel plezier overboord te gooien. Heerlijk!

Loveballs met wei-karamel. Dit is pure nostalgie voor de IJslandse chefs omdat het een dessert is die moeders vaak voor hun kinderen klaarmaken op het eiland. Vergelijk het met mini-oliebollen die je doopt in een smeuïge karamelsaus. We kunnen alleen maar concluderen dat de chefs een heerlijke kindertijd moeten hebben beleefd. Loveballs, een terechte benaming voor dit dessert.

 

Reserveren tot en met 15 december!

Wil jij ook een tafeltje reserveren bij het pop-uprestaurant Roots of de buitenbar? Dat kan tot en met 15 december. 
Klik hier voor meer informatie over het menu en om te reserveren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here