“Dit ga jij geweldig vinden”, zeiden enkele mensen toen ze hoorden dat ik uitgenodigd was om voor te proeven bij Restaurant Felix in Amsterdam. Het restaurant is gehuisvest in het gerenoveerde Felix Meritisgebouw, een van de mooiste monumenten in Lodewijk XVI-stijl uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het roer van het gastronomische schip staat chef-kok Floris van Straalen. Hij wil een brug slaan tussen het kunst- en cultuurprogramma van het cultuurhuis in het pand en zijn gerechten.

Interieur van Restaurant Felix

Drievuldigheid

Ik ben afgestudeerd aan de kunstacademie en opvallend is dat er vaak een kruisbestuiving is tussen kunst en gastronomie. Kunstenaars zijn gepassioneerd door eten en chef-koks halen hun inspiratie bij kunstwerken. Dat de 26-jarige chef-kok samen met maître d’hôtel Sander van Loenen Martinet en sommelier Saskia Smeenk (beiden werkten voorheen bij Hotel Okura) in zo’n inspirerende omgeving mogen werken, is jaloersmakend. Althans, ik ben het wel.
Drie mensen op een foto

New Dutch Cuisine

De gerechten zijn gemaakt volgens de New Dutch Cuisine-stijl. Dit betekent dat elk gerecht producten van eigen bodem bevat en hoog scoren op de schaal van duurzaamheid
Man die een moodboard maakt

Het voorproefmenu telde zeven gangen. Mooie gerechten, waar vooral de signature dish van Floris – een perfect gekookt eitje op 62° met Nederlandse kaviaar topinamboer en schuim van jonge knoflook – een vinger-afgelikt-bord opleverde.
62° gegaard eitje op een bord

De zacht gegaarde snoekbaars met dilleolie, saus van gezouten Japanse pruimen en sake was top.
Zijn interpretatie van de Ceasar salad – little gem, langoustine, spek en ansjovis was goed. Alleen vond ik het een van de minst verrassende gerechten qua smaak in vergelijking met de andere. En ik weet niet wat het is, maar er lijkt een enorme maak-je-eigen-versie-Ceasar salad – trend op gang. Bij elk restaurantbezoek van de laatste maanden kreeg ik het voorgeschoteld. Misschien ben ik daarom meer kritisch op dit gerecht.

Het meest verrassende gerecht van de zeven gangen was voor mij de gerookte buffelyoghurt, mierikswortel en koolrabi. Top. Lichtzoet-zuur en zout die samen in een bord een huwelijk aangaan. Het was een bijzondere combinatie, maar het werkte wel. Ook dit bord was fingerlicking good en leverde geen afwas op.

Eigenwijze drankencombinatie

De eigenwijze drankencombinatie van Saskia was interessant, niet alleen omdat bijna alle wijnen van vrouwelijke wijnmakers afkomstig was (ze is geen feminist, maar bij toeval zijn het net de wijnen die bij haar in de smaak vallen) – ook omdat ze hoog in smaak gaat en weg durft te gaan van de traditionele wijnenhoek. Zo serveerde ze een geweldige sake
Alleen de zoete wijn bij het zoete gerecht, daar ben ik niet voor te paaien. Ik vind zoet op zoet gewoon niet werken. 
Ik wil nog even het aanstekelijke enthousiasme van Saskia belichten. Met haar wil je gewoon eens een pint gaan drinken (of een wijntje in haar geval). 

Tafeltje reserveren?

Restaurant Felix scoort op zoveel vlakken hoog. Het is een symbiose van Nederlandse geschiedenis, kunst en gastronomie die elkaar versterken en het maakt het een plek die je niet mag missen wanneer je Amsterdam bezoekt. 
Bijzonder is dat je enkel het aantal gangen kan kiezen, wat je op je bord krijgt is een verrassingLees hier meer over het aantal gangen. 
Meer algemene informatie over Restaurant Felix vind je hier. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here