Kies jij de Nederlandse of de Belgische boterkoek?

0
5034
Kies jij de Nederlandse of de Belgische boterkoek

Bestel je een boterkoek in Nederland, dan krijg je iets anders op je bord dan een boterkoek in België. De verschillen zijn groot, maar wat de lekkernijen zeker gemeenschappelijk hebben is een klomp boter, dat kunnen we alvast vertellen. De redactie ging de verschillen proeven!   

Nederlandse boterkoek

We gaan langs bij de bakker in Nederland en bestellen boterkoek. Wat we krijgen is een platte, ronde taart. Taart is bij nader inzien niet de juiste benaming vinden we want het is eerder hard en daarom houden we het maar bij een koek. De bakker legt uit dat het traditioneel in een bakblik van 24 cm wordt gebakken en dat het pas boterkoek mag heten als er echte roomboter in wordt gebruikt. Snappen we, als het dan toch aan je heupen moet plakken dan maar meteen goed, toch?
Verder zit in het recept ook bloem, suiker, een snufje zout en een eitje. Alles mixen en bakken in de oven. Een kind kan de was doen!

(voor Belgen: we gaan niet echt een kind de was laten doen. Het is een mooie Nederlandse uitdrukking uit een oud reclamespotje van wasmachines en geeft aan dat het heel makkelijk is.)

De boterkoek smaakt redelijk zoet en heeft een stevige textuur. We snijden een klein stukje af voor bij de koffie. Het vult wel, dus we houden het daarbij. De bakker vertelt nog voor we vertrekken dat een boterkoek vroeger vaak thuis werd klaargemaakt en dat het voor veel Nederlanders een koek is met herinneringen aan vroeger.

Belgische boterkoek

Wat krijg je als je een boterkoek bestelt in een Belgische bakkerij? Een look-a-like-French-croissant. We begrijpen meteen waar Abraham de mosterd vandaan heeft gehaald.
De boterkoek is een gebak van gerezen bladerdeeg en het smaakt ietsje zoeter en minder droog dan de croissant. Je kan ze ook krijgen met rozijnen. 

De bakker vertelt dat er ook Diksmuidse boterkoeken zijn uit West-Vlaanderen. Het verschil is dat de onderkant doordrenkt is met boter en suiker. Klinkt net als de Nederlandse boterkoek; een gebak met een hoog plak-aan-je-heupen-gehalte.  We zijn nu toch al ver over de schreef gegaan en schuiven deze boterkoek met veel plezier naar binnen.
De Diksmuidse boterkoek is een gedeponeerd merk. Je herkent ze aan het bakkerslogo dat ontworpen is door de cartoonist Nesten. Lees hier meer over de Diksmuidse boterkoek.

Diksmuidse boterkoek
Fotocredit Diksmuidse boterkoeken

Het verschil tussen beide boterkoeken is groot, maar ze zijn elk op hun eigen manier de moeite waard om te proeven.

"Heb jij de Nederlandse of de Belgische boterkoek al geproefd? En waar gaat je voorkeur naar uit? Laat het weten in een reactie hieronder."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here